Lottapatsas

Yksi Turun seudun lottaperinneyhdistyksen merkittävimmistä hankkeista on ollut lottapatsaan pystyttäminen Turkuun.

Kirkkoherra, sittemmin tuomiorovasti Rauno Heikolan ideoima hanke alkoi patsastoimikunnan perustamisella vuonna 1999. Toimikunnan tavoitteena oli saada aikaan lottapatsas. Patsastoimikuntaan kuuluivat Rauno Heikolan ohella Seija Aantaa, Katarina Piha, Irma Toivanen ja Raija Wecksell.

Suomen ensimmäinen lottapatsas oli pystytetty  Lappeenrantaan. Raumalainen talousneuvos Pauli Talvio halusi pystyttää lottien kunniaksi ja vaimonsa muistoksi patsaan, mutta hänellä oli vaikeuksia saada sille paikkaa. Lopulta Lappeenrannan silloinen kaupunginjohtaja Jarmo Kölhi päätti varata patsaalle paikan. Patsaan valmisti kuvanveistäjä Nina Sailo. Patsaan rahoittaja Pauli Talvio ei halunnut ottaa patsaasta kunniaa itselleen, vaan patsaan luovuttivat Mannerheim-ristin ritarit, ja sen paljastustilaisuudessa puheen piti jalkaväen kenraali Adolf Ehrnrooth.  Lappeenrannan lottapatsas paljastettiin 7.9.1985 Kirkkokatu 6:n puistikossa, vastapäätä entistä suojeluskuntataloa. Luonnollisen kokoinen patsas kuvaa lottaa talvimanttelissa ja matkavarusteissa odottamassa kuljetusta.
 Patsaan mallina oli Mirjami Talvio, lahjoittajan vaimo, joka toimi sodan aikana lottana.

Turun seudun lottaperinneyhdistyksen lottapatsashanke sai rahoituksensa kansalaiskeräyksestä, joka tuotti erinomaisesti. Lottiin suhtauduttiin 2000-luvulle tultaessa kunnioittavasti, joten hanke eteni ripeästi. Lappeenrannan lottapatsaasta saatiin teettää toisinto, ja samalla valettiin toinenkin lottapatsas, joka sijoitettiin Tuusulan lottamuseon edustalle. Sittemmin myös Vaasaan on pystytetty lottapatsas, joka on erilainen kuin nämä kolme. Lista patsashankkeen tukijoista.

Turun lottapatsaan paljastustilaisuus oli Tuomaanpuistossa 21.9.2001. Patsaan paljastivat lotat Lena Lastunen ja Katarina Piha, ja luovutuspuheen piti yhdistyksen silloinen puheenjohtaja Irma Toivanen. Lottapatsas luovutettiin Turun kaupungille.

Lottapatsaalle lasketaan seppele itsenäisyyspäivän aamuna.

 

Kuvassa Lottapatsas Turku Lottapatsas Turkukasitelty