Perinteitä

Perinteiset toimintamuotomme

Turun seudun lottaperinneyhdistys on jo alkuvuosistaan lähtein vakiinnuttanut useita vuosittaisia toimintamuotoja, joita ovat retket, kulttuuri- ja esitelmätilaisuudet sekä Henrikin kirkon musiikkitilaisuus, joka on myös yleisölle avoin. Keväällä retkiä on tehty Lotanpävän (12.5.) tienoilla lähipaikkakunnille, ja ohjelmaan on kuulunut myös kukkien lasku sankarihaudoille. Alkuaikoina retkillä jaettiin usein myös lottamuistomitaleja. Lotanpäiväretki on kuulunut yhdistyksen toimintaan jo vuodesta 1995 saakka, samoin kuin Henrikin kirkossa pidettävä laulutilaisuus.

Veteraanikuoro Henrikin kirkossa 1997_470x240Kuvassa Veteraanikuoro Henrikin kirkossa.

Vuoteen 2012 saakka vuosikokous pidettiin keväällä, ja sen yhteydessä vietettiin Fanninpäiväjuhlaa maaliskuun alussa. Nyttemmin vuosikokous pidetään syksyllä, mutta edelleen siihen liittyy isänmaalliseen aihepiiriin liittyvä esitelmä. Perinteisiin kuuluu myös tunnelmallinen joulujuhla, joka on usein vietetty Turun VPK:n talolla joulukuun alussa. Nyttemmin vietämme joka toinen vuosi joulujuhlamme jossakin lähiseudun kirkon ja seurakunnan tiloissa. Toimintavuosiin on liittynyt lukuisia kirjallisuus-, runo- ja kulttuuritilaisuuksia, samoin retkiä kiinnostaviin kulttuurikohteisiin, kuten kartanoihin, museoihin ja näyttelyihin, teatteriin ja oopperaan.

Yhdistys osallistui myös muistolaattahankkeeseen, jonka tuloksena marraskuussa 1996 paljastettiin Läntisellä rantakadulla muistolaatta sen rakennuksen seinässä, jossa on sijainnut Turunmaan suojeluskuntapiirin ja Turun Suojeluskunnan esikunta.

LMuistolaatta 1 Eila Karanko30111996_käsiteltyKuvassa Tilaisuudessa seisoi kunniavartiossa Eila Karanko.

Muistolaatta 2 Aune Venho30111996kasiteltyKuvassa Tilaisuudessa puheenvuoron käytti Anna Venho.

Näkyvyyttä

Yhdistys on pitänyt monin tavoin yllä lottien ja pikkulottien työtä. Useasti on oltu mukana Kansallisen veteraanipäivän tilaisuuksissa ja myös Turun messukeskuksessa pidetyillä Turun messuilla ja Osaava Nainen -messuilla. Lottapukuiset messupäivystäjät ovat kertoneet lottaperinteestä, myyneet lottatuotteita ja pitäneet myös ”lottakanttiinia”.

Itsenäisyyspäivänä 2013 kolme Turun seudun lottaperinneyhdistyksen jäsentä sai kutsun tasavallan presidentin vastaanotolle Tampere-taloon. Yhdistystä edustivat lotat Inkeri Kivisaari ja Maire Wessman sekä pikkulotta Anja Narjus.

Maire 6.1.22013kasiteltyKuvassa Maire Wessman kättelemässä presidenttiparia.