Tarinamatto

Tarinamatto470x240Turun seudun lottaperinneyhdistyksen ”Tarinamatto” liittyy osaltaan Turun kulttuuripääkaupunkivuoteen. Keväällä 2011 yhdistyksen silloinen puheenjohtaja Seija Aantaa sai ajatuksen lottamatosta. Yhdistyksen jäsenet kokosivat ja leikkasivat kuteet, ja kutomiseen osallistuivat Seijan ohella Anja Narjus ja Sirkku Riikonen. Matto valmistui neljässä päivässä.

Matossa on paikoitellen aitoa, rikki kuluneista lottapuvuista leikattua kudetta. Harmaa väri kuvaa arkista aherrusta. Maton alku- ja loppupäässä harmaa on tummempaa muistona monista huolista. Alkuosassa painavat mieltä vapaussodan muuttuminen kansalaissodaksi ja sen kansalle aiheuttamat vauriot. Loppupäässä näkyy suuri huoli siitä, miten käy isänmaan. Miten selviävät sodasta kärsimään joutuneet, miten toipuvat sodista palaavat, kotinsa menettäneet, sotalesket, orvot ja invalidit, joiden hyväksi olisi tarvittu vielä paljon lottien tapaisen järjestön vapaaehtoista ja uhrautuvaa työtä? Miten käy koko maailman suurimman vapaaehtoisen naisten maanpuolustusjärjestön?

Kautta maton toistuvat kirkkaat raidat tulevat jaostonauhoista ja kuvaavat sitä iloa, hyvän mielen ja tyytyväisyyden tunnetta, joka tuli lottien osaksi, kun he huomasivat pystyvänsä uskomattomiin suorituksiin ja saattoivat antaa vapaaehtoisen panoksensa kotimaan kohtalonhetkinä.

Maton värikkäät hapsut kuvaavat 30 000 iloista pikkulottaa, jotka olivat kasvamassa isojen lottien huomassa, lottahengessä, isänmaansa tyttäriksi.

Tarinamaton raidat lue selostus tästä.

Matto1_300x300Matto3_300x300Matto2_300x300