Lippu

Lottaperinneyhdistyksen lippu

Vuosi 2001 oli toiminnassa erittäin merkittävä, sillä silloin toteutettiin sekä yhdistyksen lipun hankkiminen että lottapatsaan paljastaminen. Naistenpäivänä 8.3.2001 naulattiin ja vihittiin Turun tuomiokirkossa Turun seudun lottaperinneyhdistyksen lippu arvokkaassa ja mieliin jääneessä tilaisuudessa.

Vanha, Turun Maakuntamuseosta lainaksi hankittu lottalippu oli naulattu suojeluskunnan tiloissa Linnankadulla ja vihitty pari päivää myöhemmin 6. marraskuuta 1940 tuomiokirkossa Turku I:n talvisodan takia vuodella myöhästyneessä 20 -vuotisjuhlassa. Tämä vanha lippu tuotiin nyt kirkkoon, josta se oli poistunut viimeisen kerran vuona 1944 kyynelten saattamana. Sen päivän tilaisuudesta piti tulla Turku I:n 25-vuotisjuhla, mutta tilaisuus muuttui järjestön lopettamisen surulliseksi tilaisuudeksi.

Perinneyhdistyksen lipun kuvio on sama kuin valtakunnallisen lottaperinneliiton lipun kuvio. Sen on muotoillut taiteen maisteri Tuomas Hyrsky.  Omaan lippuumme on lisätty maakunnallisena tunnuksena Varsinais-Suomen vaakuna.

Lippu naulattiin viidellätoista naulalla. Lipun naulaajat kutsuttiin yhdistyksen ystävien ja yhteistyökumppanien joukosta. Sihteeri Seija Aantaa esitteli naulaajat ja heidän yhteytensä Lotta Svärd -järjestöön tai lottaperinteeseen. Puheenjohtaja Irma Toivanen piti lippupuheen. Lipun vihki tuomiorovasti Rauno Heikola ja siunasi piispa Ilkka Kantola.

Lipun vihkimisen jälkeen ohjelma jatkui Akatemiantalolla, jossa vietettiin Lotta Svärdin ja Lotta Svärdin Varsinais-Suomen piirin perustamisen 80-vuotisjuhlaa. Juhlassa kuultiin myös valtiovallan edustajan, sosiaali- ja terveysministeri Maija Perhon juhlapuhe.

Heikolavihkiilipun_300x300Kuvassa Tuomiorovasti Rauno Heikola vihki Lottalipun Turun tuomiokirkossa.