Onnistunut kuntoutuspäivä AMK:lla

Kuntoutujat kokoontuivat Turun ammattikorkeakoulun aikuiskoulutuksen sairaanhoitajaopiskelijoiden järjestämään virkistäytymispäivään Ruiskadulle. 27.11.2014 pidetty tapahtuma oli opiskelijoiden projektitoimintana järjestettyä toimintaa. Paikalla oli mukana joukko positiivisia lottia päivästä nauttimassa. Opiskelijat odottelivat vieraita paikalle hieman jännittyneinä: tämä oli ensimmäinen projekti ja vieraita oli odotettu mielenkiinnolla ja kunnioituksella. Päivän teemaksi oli mietitty Muistoja, musiikkia, hemmottelua ja yhdessäoloa. Tilaisuus avattiin kättelyllä ja kohottamalla maljat, yhden opiskelijan kesän parhaasta sadosta tekemää mansikkamehua.

– Olemme odottaneet teitä, sillä haluamme kuulla teidän kokemuksistanne ja historiastanne. Haluamme myös antaa teille mukavia hetkiä kanssamme, kertoivat Pekka Lampinen ja Ulla Tabi vieraille. – Kaikki tulivat hymyssä suin sisään, mutta toivomme, että ulos lähdette vielä leveämmin hymyillen, jatkoi Lampinen.

Sitten alkoi esittäytyminen ja muistelo, joka jatkui päivän ohjelman lomassa koko ajan. Mitä muistoja opiskelijat kuulivatkaan! Pikkulotat olivat muun muassa maanneet pellolla lakanan alla ”suojassa” tai seisseet kunniavartiossa kaatuneiden hautajaisissa pommikoneiden lentäessä yläpuolella. He avustivat paljon myös kökissä eli talkoissa. Lotat olivat toimineet radisteina Kannaksella tai ilmavalvojina Rovaniemellä. Heitä oli Turussa, Pohjanmaalla, Mellilässä, Ilmajoella eli ympäri Suomea. Toiset joutuivat jättämään kotinsa ja asettumaan uudelle paikkakunnalle. Yksi muisto toi mieleen toisen, itselle tärkeiden esineiden tai kuvien kautta jälleen uuden tarinan. Niiden lomassa nautittiin samalla tuolijumpasta, pienestä hemmottelusta käsien hoidon ja musiikin kuuntelun merkeissä, ruokailua unohtamatta.

– Päivä toi paljon oppia historiasta ja sinnikkyydestä sekä välittämisestä. Moni meistä tapasi ensimmäisen kerran ”aidon” lotan tai pikkulotan sekä sai mahdollisuuden ajatusten vaihtoon, opiskelijat kertoivat.

Lampinen kokosi aamupäivän yhteen sekä kiitti päivän päätteeksi ystävällisesti vieraita. Vieraat olivat erittäin tyytyväisiä ja virkistyneitä. Turun lottaperinneyhdistyksen edustajan Leena Suomisen toiveena on onnistuneen Lotta-päivän jälkeen uusia päivä vuoden kuluttua, mikäli mahdollista.

– Lotta-päivä oli huolellisesti valmisteltu ja kunnioitusta korostava tilaisuus. Opiskelijat paneutuivat erittäin huolellisesti kokonaisuuteen, kommentoi lehtori Ritva Laaksonen-Heikkilä opiskelijoiden töitä.
– Opiskelijaryhmän opettajana voin todeta, että oppimista tapahtui monella tasolla sekä eri elämän vaiheessa olevien yksilöiden kokemusperäinen oppiminen toteutui, Laaksonen jatkoi.

Kiitos vielä kaikille osallistujille!

Amk:n sivulta näet myös kuvia: http://www.turkuamk.fi/fi/ajankohtaista/485/virkistaytymista-ja-muisteloita/